top of page

Diş İmplantları

Diş implantları nedir?

Diş implantı, çene kemiğine yerleştirilen bir titanyum metal çubuktur. Bir veya daha fazla kaplama dişi desteklemek için kullanılır. Uygulamada, hem takma dişler hem de destek çubukları "implantlar" olarak bilinir.

Konsültasyon

İlk konsültasyonunuz sırasında diş hekiminiz dişlerinizi ve diş etlerinizi  inceleyecek ve genel ağız sağlığınızı değerlendirecektir. Daha sonra tıbbi geçmişinizi de bakılacaktır. Genellikle, implantların başarılı olması için hastanın dişinin alındığı yerde yeterince sağlıklı kemik kalmalıdır. Ayrıca, aktif diş eti hastalığı olan hastalar, implant ameliyatlarından önce tedavi etmelidir. Diyabet veya kalp hastalığı olan hastalar ideal implant adayı değildir, ancak bazı durumlarda durumları stabil olduğu sürece diş implantları yapılabilir. Kemik hacmi yetersiz olan hastalarda implanttan önce kemik grefti takviyesi gerekebilir. Amaç, implantların yerleştirilip sabitlenebileceği stabil ve sağlam bir yapı sağlamaktır.

Diş hekimimiz, çene kemiğinizin gerçekte ne kadar güçlü olduğunu belirlemek için bir röntgen muayenesi yapacak ve diş implantını yerleştirmek için yeterli yapı olup olmadığına karar verecektir. Diş hekiminiz ayrıca röntgeninize bakarak implantın tam olarak nereye yerleştirileceğini de belirleyecektir.

x-ray röntgen filmi
Tedavi Opsiyonlarınız

Muayene tamamlandığında, diş hekiminiz tedavi seçeneklerinizi sizinle görüşecektir. İmplant tedavisi sizin için uygun ise, tüm maliyetleri ve prosedürleri detaylandıran bir tedavi planı oluşturulacaktır. Perfect Dental'deki diş implantlarını düşünüyorsanız, konsültasyon planlamak için dost ekibimizle iletişime geçin.

Diş implantları, eksik diş veya dişlerin restorasyonunu desteklemek için kullanılan ve çene kemiği kaybını durdurmaya veya önlemeye yardımcı olan yapay diş kökleridir. İmplantasyon prosedürü protez (yapay replasman) diş hekimliği şeklinde sınıflandırılır, ancak aynı zamanda bir kozmetik diş hekimliği biçimi olarak kabul edilir.

Dişlerini kaybeden insanlar gülümsemek veya konuşmak için çok bilinçli hissedebilirler. Ek olarak, diş kaybından kaynaklanan çiğneme bozukluklarının, yeme alışkanlıkları üzerinde olumsuz bir etkisi olabilir ve bu da yetersiz beslenme gibi ikincil sağlık sorunlarına yol açabilir.

Diş implantları eksik diş köklerininin yerini alarak, insanlara çiğnemek için ekstra çaba sarf etmeden sevdikleri tüm yiyecekleri yemeleri için gereken gücü ve stabiliteyi sağlar. Ek olarak, çene kemiğini uyarmaya ve kemik dokusunu dinç tutmaya yardımcı olarak kemik kaybını önler ve yüz görünüm bütünlüğü ile gülüş estetiği özelliklerini desteklemeye yardımcı olurlar.

Diş Kayıpları

Dişler aşağıdakiler nedeniyle kaybolur:

- Diş çürüğü

- Kök kanal yetmezliği

- Dişeti hastalığı (Periodontitis)

- Ağızda travma (diş yaralanması)

- Aşırı aşınması ve yıpranmaso

- Konjenital kusurlar

online danışmanlık
tek implant
implant diş

İmplant

Diş implantı ameliyatı, diş köklerini metal, vida benzeri direkler ile değiştiren ve hasarlı veya eksik dişleri, gerçek dişlere çok benzeyen ve işlev gören yapay dişlerle değiştiren bir uygulamadır. İmplant cerrahisi, uygun olmayan protezler veya köprüler için en iyi alternatif olabilir ve doğal diş köklerinin eksikliği protez veya köprülü diş protezlerinin değiştirilmesine izin vermediğinde uygun bir seçenek olarak işlev görebilir.

mini implant

Mini İmplantlar

Mini implantlar, dişinizin kökü gibi davranan minyatür bir titanyum implant ve implant üstü protezin tabanına yerleştirilmiş bir O-ringden oluşur. Bu, takma protezinizi çok daha stabil hale getirir ve utanç verici zamanlarda çıkmasını durdurur. Takma dişin küçük hareketlerine izin verir, ancak takmak istemediğiniz sürece takma dişin düşmesine izin vermez.

556656565.jpg

All on 4 Sistem

All-on-Four, bir gün içinde dişlerinin sabit restorasyonunu isteyen hastalar için çözümdür. Devrim niteliğindeki All-on-Four tekniği, hastaların aynı gün içinde 4 diş implantına kadar tam sabit (çıkarılmayacak) bir köprü almasına izin verir. Kemik kaybı nedeniyle diş implant adayı olmadıkları söylenen hastalar bile bu tekniği kullanarak gülümsemelerini geri kazanabilmektedir.

Tedavi Sonrası

Geçmişte varolan herhangi bir ağız sağlığı sorunu, implant tedavisine başlanmadan önce göz önüne alınmalıdır. Diş çürüğü ve dişeti hastalığı gibi yaygın sorunlar implant tedavisini daha etkisiz bir hale getirerek beklenen verimin alınanaması veya ileride daha ciddi bir problemle karşılaşılması gibi sorunlara neden olabilir.

Eğer sigara içiyorsanız, sigara içenler sigara içmeyenlere göre daha fazla başarısız olma riskiyle karşı karşıya kaldıklarından diş hekiminiz bırakmanızı tavsiye edecektir. Sigara içmek, bir diş implantının çene kemiğine tutturulması süreci olan osseointegrasyonu etkileyebilir.

Diş hekiminiz ağzınız sağlığınızı tedavi için yeterli bulduktan sonra tedavinize başlayacaktır.

implant
ağız ameliyatı
implant diş
İmplantların Yerleştirilmesi

İlk Cerrahi Operasyon

İmplantların Yerleştirilmesi

İlk operasyonda diş hekiminiz implantı çene kemiğine yerleştirir. Bu aşamadan sonra implantın başarısı çoğunlukla zamana bağlıdır1.5 – 2 ay süre sonra implant kemikle osseointegrasyon sağlar. İmplantların osseointegrasyonuna yardımcı olabilmek için çene kemiğine aşırı baskıdan kaçınmak (örneğin yumuşak yiyecekler yemek) dişetlerini ve kalan dişleri düzenli olarak temizlemek gerekir. Dikkatli bir bakım ve göstereceğiniz sabır, implant uygulamasının başarısını arttıracak diğer önemli faktörlerdendir.

İkinci Cerrahi Operasyon: Abutmanların Yerleştirilmesi

Diş hekiminiz implantları çene kemiğine yerleştirir.

Osseointegrasyonun (kemik hücrelerinin implantın çevresinde büyüyerek implantı sabit tutması) tamamlanması1.5 -2 ayı bulabilir

Diş hekiminiz implantı proteze bağlayacak olan abutmanları (küçük metal parçalar) yerleştirir.

Operasyon sonrası daimi dişler yapılmadan önce dişetlerinin iyileşmesi için bir kaç hafta geçmesi gerekmektedir.

Diş hekiminiz protezinizi yaparak abutmanların üzerine yerleştirir. Bu aşamada birkaç düzeltme gerekebileceği için restorasyonun tamamlanması bir-iki ayı bulabilir.

Operasyona Hazırlık

Operasyon öncesi diş hekiminiz sizi yapmanız gerekenler hakkında yönlendirecektir.

Sizden rahat ve bol kıyafetler giymenizi, yanınızda sizi eve bırakabilecek birinin olmasını isteyebilir.

Enfeksiyonu önlemek amacıyla cerrahi operasyon öncesi antibiyotik kullanmanızı, dişlerinizi fırçalamanızı ağzınızı antiseptik bir gargarayla çalkalamanızı ve ameliyat sonrası oluşacak şişliği azaltmak için iğne olmanızı isteyebilir.

İmplantların Yerleştirilmesi

Öncelikle diş hekiminiz rahatlamanız için size sedatif etkili bir ilaç verebilir. Daha sonra implant yerleştirilmesi esnasında acı hissetmemeniz için lokal anestezi uygulanır. Operasyon esnasında konuşmaları, sesleri ve tedaviden kaynaklanan titreşimleri duyarsınız. Operasyon konulacak implant sayısında göre değişir. Kemiği görmek için kesi yapılması, İmplantın yerleştirileceği deliğin açılması, İmplantın yerleştirilmesi, İmplantın üstünün kapatılması; (geçici iyileşme başlığı ile) ve dişetlerinin dikiş ile birleştirilmesi.

İyileşme Takibi Ve Tedavi Sonrası Bakım

İmplantların iyileşmesi, tedavinizi tamamlamak için gerekli prosedürleri içeren bir dizi faktöre bağlıdır. Bununla birlikte, genellikle bir implant yerleştirildikten sonra, özenli bakımı ve ağız hijyenin korunması kemik yapısı ile düzgün entegrasyonun sağlanmasına yardımcı olmaktadır. Diş ipi kullanmamak ve diş fırçalama alışkanlığını devam ettirmemek tedavinin başarısız olmasına neden olabilir. İmplant ve çevresi düzgün bir şekilde temizlenmezse enfeksiyon oluşabilir. Sigara içmek tedavinin başarısızla sonuçlanması için yüksek risk faktörü oluşturmaktadır bu yüzden implant operasyonundan sonra kaçınılmalıdır.

İmplant (lar) ile birlikte geçici restorasyonlar yapılmışsa, mümkün olan en iyi iyileşmeyi ve kaynaşmayı sağlamak için doğal dişleriniz gibi onlarında hijnenini sağlamak önemlidir.

İlk cerrahi operasyondan sonra rahatsızlık ve ağrı minimal düzeyde olmalıdır. Diş etlerinizde ve yüzünüzde şişme ve implant bölgesinde küçük kanama ve morarmalar olabilir. Prosedürden sonra hissettiğiniz ağrıyı veya rahatsızlığı gidermek için reçeteli ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. Ameliyattan beş ila yedi gün sonra, diyetiniz yumuşak yiyeceklerle sınırlandırılmalıdır. Dikişler varsa, diş hekiminiz tarafından alınması gerekebilir; bununla birlikte, alınması gerekmeyen kendiliğinden çözülen dikişler tipik olarak kullanılabilir.

İmplantları yerleştirmek için yapılan cerrahi operasyondan sonra iyileşme altı aya kadar sürerken, taç (lar) ın takılması ve oturtulması iki aya kadar sürebilir. Yine, bu zaman çerçevesi bireysel vakalara ve tedavilere bağlıdır. İlerlemenizi izlemek için doktorunuzu düzenli oalrak ziyaret etmeniz önemlidir.

gülümseyen hasta

İmplant Çeşitleri

İmplantın bilinen pek çok türü mevcut.  Ancak günümüzde en çok kullanılan ve herkesçe bilinen implant, vida şeklindeki implanttır. Dış implant türleri ise implantın yapılacağı alandaki yapıya ve dokuya göre belirlenir ve bunun sonucunda uygulanmaya başlanır. Bilinen bazı implant çeşitleri şu şekildedir:

Subperiostal implantlar:  Diş kemiği üstünden ölçü alınıp hazırlanarak uygulanan bir implant türüdür. Subperiostal implantların en büyük avantajı ise çiğnemenin şiddetini diş kemiğinin tamamına eşit bir şekilde dağıtır. İnce metal alaşımlardan üretilen bu implant çeşidinin görüntüsü kafesleri andırır. Periostun altında kemiğin üstüne uygulanır. Çok fazla tercih edilen implant türü değildir.

Endosseöz implantlar: Endostal implant olarak da bilinirler. Endosseöz implantlar, bir ya da birden çok dişin olmadığı durumlarda uygulanır. Çene kemiği içerisine yapılan implant uygulamalarına kemik içi implantlar denilir. Günümüzde en çok kullanılan implant türüdür. Endosseöz implantlarda kendi içerisinde 3’e ayrılır. Bu implantlar; Vida, silindirik ve blade implantlarıdır.

Transosseöz implantlar: Transmandibular implantlar olarak da anılırlar. Tüm kemik boyunca uygulanan bir implant türüdür. Bu implant türü daha çok kemik boylarındaki yetersizlikleri gidermek için tercih edilir. Çok sık tercih edilen bir implant türü değildir. Çünkü oldukça zor ve uğraştırıcı bir yöntemdir.

İntramukozal implantlar: İntramukozal implantların tamamı titanyum kaplamadır. Protezlerdeki retansiyonu arttırmak için uygulanan bir implant türüdür. Bu implant türü de günümüzde pek fazla tercih edilmez.

Endodontik implantlar: Endodontik stabilizatörler olarak da bilinirler. Bu implant yöntemi daha çok zayıf olan dişlerin yapılarının sabitleştirilmesi için tercih edilir. Endodontik implant yöntemi ile çok daha güçlü bir alt yapı oluşturulabilir.

implant çeşitleri

İmplant Boyutları

İmplantları sınıflandırmanın başka bir yolu, genellikle ağız içine yerleştirilebilecekleri boyutlarına (platform olarak da adlandırılır) dayanır. Bununla birlikte, her vaka farklıdır ve bireysel aralık ve kemik yapısının kullanılabilirliği, ihtiyaçlar doğrultusunda farklı implant boyutu kullanımını gerektirebilir. 

Standart Platform: Standart dental implantların boyutları 3,5 mm ila 4,2 mm çapındadır. Bu nispeten daha kısa ve daha dar implantlar sık olarak ağzın önüne doğru yerleştirilir.

Geniş Platform: Geniş platform diş implantlarının boyutları 4,5 mm ila 6 mm çapındadır ve esas olarak ağzın arkasına yerleştirilir.

Mini veya Dar Gövde: Mini veya dar gövdeli diş implantlarının boyutları 2 mm ila 3,5 mm çapındadır ve öncelikle diş kökleri arasında daha büyük bir boyuta uyum sağlamak için yeterli boşluğu olan hastalara yerleştirilir. Hasta yetersiz kemik yoğunluğuna sahip olduğunda da yerleştirilebilirler. Bu implantlar osseointegrat olurken bazen geçici protezler için geçici destek olarak kullanılırlar.

implant boyutları
Diş implantları güvenlimidir? Ne kadar süre dayanır?

İmplantlar test edilmiş ve çok güvenilir bir tedavi yöntemidir. Modern implantların yüzde 90'ı iyi bakıldığı sürece en az 15 yıl dayanmaktadır.

Kendi dişleri olan hastalar implant yaptırabilir mi?

Evet. Tek bir dişten komple diş setine kadar herhangi bir sayıda dişin implantlarla değiştirilmesini sağlayabilirsiniz.

İmplantlar eksik dişlerin yerine kullanılabir mi?
implant 3d

Bu çene kemiğinizin durumuna bağlıdır. Diş hekiminiz çenenizdeki kemiğim durumunu değerlendirmek için bir dizi özel test yapacaktır. Çenenizdeki kemik miktarı yeterli değilse veya yeterince sağlıklı değilse, önce bölgeye kemik aşılamadan implantlar yerleştirmek mümkün olmayabilir.

İmplant operasyonu hastaya acı verir mi?

İmplant operasyonları cerrahi bir durumdur ve küçük bir işlem gerektirir. Bu, sedasyon ile veya genel bir anestezi ile lokal anestezi altında yapılabilir. O sırada hasta herhangi bir acı hissetmez, ancak ameliyattan sonraki hafta boyunca az da olsa bir ağrı hissedilebilmektedir. Bu genellikle dikişlerin yerine oturması ve normal iyileşme sürecinden kaynaklanmaktadır.

İmplant operasyonu sonrasında yeni dişlerimi hemen kullanabilir miyim?

Hayır. İmplantların yerleştirildikten sonra kemikle kaynaması gerekir. Bu durum, alt çenede en az 3 ay ve üst çenede 6 ay sürer. Eğer birden fazla diş için implant operasyonu geçirdiyseniz, kaynaşma için geçen sürede geçici dişleriniz olacaktır. Tam protezleriniz varsa da ameliyattan sonra gerekli ayarlamalar yapıldığı takdirde iyileşme süresi boyunca takabilirsiniz.

implant 3d modelleme
implant diş
Tedavi ne kadar sürer?

Tedavinin ilk planlandığı aşamadan kaplama dişlerin yani protez dişlerin nihayet implantlara takıldığı zamana kadar yaklaşık 12 ay sürer. Bunu dışında, yalnızca alt çene için full set operasyonlar yapılırsa, sadece yaklaşık 5 ay sürebilir. Çoğu süreç, tedavinizin ne kadar karmaşık olduğuna bağlıdır. Ameliyat bittikten sonra diş hekiminiz size bir zaman çizelgesi verebilir.

İmplantların temizliği zor mudur?

İmplantlarla desteklenmiş kaplama protez dişlerin temizleği doğal dişlerin temizliğinden daha zor değildir. Bununla birlikte, size sorun veren alanlar olabilir ve size yardımcı olacak yöntemler gösterilecektir.

Bir dişeti hastalığına sahipsem, implantla ile desteklenmiş kaplamalarla bir sorun yaşar mıyım?
hasta ve diş hekimi foto

İmplantlarınızı yeterince önemser, onları temiz tutar ve sigara içmezseniz, hiç problem yaşamazsınız.

İmplanlarla sabitlenmiş dişleri çıkarabilir miyim?

İmplantlara takılan çoğu yapay diş yalnızca diş hekimi tarafından yerleştirilip çıkarılabilir. Bununla birlikte, implantlara çubuklarla sabitlenmiş tam protezleriniz varsa, bunları temizlemek için çıkarabilirsiniz.

İmplantlar Görünür mü?

Diş hekiminiz, ağız ve dudakların tüm normal hareketleri sırasında implantların gösterilmemesini sağlayacaktır. 

Her eksik diş için tek bir implant mı gerekli?

Hayır, sadece tek bir dişiniz değiştirilmedikçe gerekmez. Normal olarak, her bir implant genellikle iki dişi destekleyebileceğinden, bir çenedeki tüm dişlerin yerine beş veya altı implant kullanılır. Birkaç eksik diş için iki veya üç implant kullanılabilir.

İmplantlar ve kaplama dişler hasar görebilir mi ?

İmplantlar ve destekledikleri dişler, doğal dişlerin yaptığı gibi bir kaza sonucu hasar görebilir. Bununla birlikte, takma dişler hasar görürse ve kalıntılar kemikte kalırsa, çıkarılması doğal dişlerden daha zor olabilir. İyileştikten sonra, parçaların yanına yeni takma dişler yerleştirilebilir.

gülümseyen yaşlı hasta
tek implant diş
İmplantın kemiğe kaynamama durumunda ne olur?

Bu durumla çok nadiren karşılaşılır. İmplant iyileşme döneminde veya hemen sonrasında gevşerse, kolayca çıkarılır ve iyileşme normal şekilde gerçekleşir. Çene iyileştikten sonra oraya başka bir implant yerleştirilebilir. Ya da diş hekimi, “alınmış”, implante edilmiş sahte dişleri kullanarak bir köprü yapabilir

İmplant tedavisi pahalı mıdır?

Bir çok durumda, tedavinin maliyeti, kronlar ve köprülerle daha geleneksel tedavinin maliyetinden sadece biraz daha fazladır. Bunun da avantajları var. Tek bir dişin yerine yerleştirilecek bir implant, kronların bir köprüyü desteklemesi için dişleri her iki tarafa da kesilmek zorunda kalınmaz. Normal protezler genellikle hareket eden protezler nedeniyle iyi yemek yiyemeyeceğiniz veya konuşamayacağınız anlamına gelir. Ancak bir implanta takılan dişler bu soruna neden olmaz.

Bu tedaviyi kimden alabilirirm?

Bu sorunun cevabı için diş hekiminizle konuşmalısınız, böylece değerlendirme ve tedavi için bir uzmana yönlendirilebilirsiniz. Diş hekiminiz bu tür tedavilerin bir kısmını veya tamamını gerçekleştirebilir ve size ihtiyacınız olan tavsiyeyi verecektir.

implant diş
diş implantı

İMPLANT AMELİYATI SONRA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

• Ameliyat sonrasında, anestezinin etkisi geçene kadar bir şey yememeniz gerekmektedir. 

• Çok gerekmedikçe, ilk 24 saat ağzınızı çalkalamanız önerilmemektedir. 

• Operasyon sonrası dişhekiminizin size uyguladığı medikal tedaviye uymalısınız. 

• Operasyon bölgesini görebilmek için ağzınızı zorlamayın, dilinizle veya parmağınızla yoklamaktan kaçının.

• İmplantın kemikleşmesi aşamasına kadar yemek yerken implant bölgesine baskı veya yük gelmemesine dikkat ediniz. 

• İyileşmenin düzgün olabilmesi için temizlik çok önemlidir. Operasyon gününü takip eden ertesi gün itibarıyla dişlerinizi düzenli fırçalamaya devam ediniz. 

• Doktorunuz kullanmanızı önerirse antiseptik gargara kullanabilirsiniz. 

• Sigara ve alkol kullanımı genel insan sağlığında olduğu gibi implantoloji başarısını da olumsuz etkiler.

• İmplantolojinin başarısı, Tedavi tamamlandıktan sonra kişinin ağız ve diş sağlığına verdiği önemle ilgilidir. Dişler düzenli fırçalanmalı, ağız ve diş sağlığı sürekli korunmalıdır. 

bottom of page