top of page

Yirmilik Dişler

Özellikle üçüncü büyük azılar, onlu yasların sonları veya yirmili yasların baslarında diş eti içinden çıkmaya başlar. Bu disler çıkmadan ya da çıktıktan sonra genellikle çekilmesi gerekir. Bu dişler, çenelerde yer sıkışıklığı, çürük ya da ağrıya neden olduğu için çekilmesi gerekebilir. En sık olarak 20 yaş (akil) dişleri gömük kalmaktadır.Bunları takiben kanın yani köpek dişleri sık olarak çene kemigi içerisinde gömülü kalabilmektedir.Gömülü kanin disleri genellikle üst ön bölgedeki kesici dislerin köklerinde erimeye veya dis dizisinde bozukluguna yol açabilmektedirler.Bazi durumlarda gömülü kanin disleri ortodontik tedaviyle olmasi gereken konumlarina sürdürülmektedir.Fakat bunun mümkün olmadigi durumlarda diger dislere zarar veriyorsa çekilmeleri gerekmektedir.

yirmilik diş

Ne zaman bir hekime görünmelisiniz

Eğer yirmilik dişleriniz şiddetli ağrıya neden oluyorsa diş hekiminizi görmek için randevu almalısınız. Hekim gerekli tatkikatları yaptıktan sonra yirmilikdişlerinizin çekilmesi gerekip gerekmediğini size bildirecektir.

Diş hekiminiz, yirmilik dişlerinizin ya da dişinizin çekilmesi gerekebileceğini düşünüyorsa, genellikle ağzınızın röntgenini çekerler. Bu dişlerinizin konumunun daha net bir şekilde görülmesini sağlar.

Herhangi bir diş probleminde olduğu gibi,  diş hekiminizi en kısa zamanda görmek önemlidir.

Yirmilik dişler neden çekilir?

Yirmilik dişlerin rahatsızlık verici bir etkileri yoksa çıkarılmaları gerekmez. Çünkü bunu yapmanın kanıtlanmış bir yararı yoktur ve komplikasyon riski taşımaktadır.

Bazen, diş etinin yüzeyinden etkilenen veya tamamen kırılmamış olan yirmilik dişler diş problemlerine neden olabilir. Yiyecek ve bakteriler, bilgelik dişlerinin kenarı etrafında sıkışıp, aşağıdakilere yol açabilecek bir plak birikmesine neden olabilir:

diş çürüğü (diş çürüğü)

dişeti hastalığı (diş eti iltihabı veya periodontal hastalık olarak da bilinir)

pericoronitis - plak dişi çevreleyen yumuşak doku enfeksiyonuna neden olduğunda

selülit - yanak, dil veya boğazda bakteriyel bir enfeksiyon

apse - bakteriyel bir enfeksiyonun bir sonucu olarak bilgelik dişlerinizdeki veya çevresindeki dokudaki irin koleksiyonu

kistler ve iyi huylu büyümeler - çok nadiren, sakızı kesmeyen bir bilgelik dişi bir kist (sıvı dolu bir şişlik) geliştirir

Bu sorunların çoğu antibiyotik ve antiseptik ağız gargarası ile tedavi edilebilir.

yirmilik diş sonrası

Yirmilik dişlerin çıkarılması genellikle diğer tedaviler işe yaramadığında önerilir. Diş hekimleri ve cerrahlar, yirmilik dişlerin çıkarılması için  onaylanmış prosedürleri izler.

wisdom tooth
diş ağrısı

Olası Komplikasyonlar

Tüm ameliyatlarda olduğu gibi, bir bilgelik dişinin çıkarılması ile ilişkili riskler vardır. Bunlar, iyileşme sırasında sigara içiyorsanız daha olası olan enfeksiyon veya iyileşmede gecikmeye neden olabilir.

Başka bir olası komplikasyon, dişeti veya çenenizde hissizlik veya ağrı hissi veya bazen dişin çıkartıldığı yerden gelen kötü bir koku veya tattır. Diş hekiminiz tarafından verilen bakım talimatlarına uymazsanız, bu koku veya tat oldukça olasıdır.

Dilinizde, alt dudağınızda, çenenizde, dişlerinizde ve diş etlerinde karıncalanma veya uyuşma hissine neden olabilecek küçük bir sinir hasarı riski de vardır. Bu genellikle geçicidir, ancak nadir durumlarda kalıcı olabilir.

bottom of page