top of page

Diş Çekimi

Diş çekimi, diş hekimleri tarafından baş vurulan son çaredir. Teknoloji ve bilim gün geçtikçe ilerlemektedir. Diş hekimliği de buna bağlı olarak gelişme gösterir. Diş hekimliğinin birinci amacı ağızda bulunan dişin sağlıklı şekle getirilmesidir. Çeşitli yeni teknoloji tedavilerle diş temizlenebilir, çürükse dolgu gibi bir çok tedavi yöntemi uygulanabilmektedir. Diş çekimi ise tedavisi mümkün dşi olmayan dişler için uygulanan bir tedavidir.

Dişin Çekilme Nedenleri

diş çekimi

Şiddetli Diş Hasarı / Travma: Bazı dişlerde geniş kapsamlı çürüme ve hasar (kırık veya çatlak) vardır ve bunlar tamir edilemez. Örneğin, periodontal hastalıklardan etkilenen dişlerin çekilmesi gerekebilir. Dişeti hastalığı kötüleştikçe, diş - kendisini çevreleyen kemik dokusu tarafından daha az desteklenir - genellikle çekimin tek çözüm olduğu aşamaya kadar gevşer.

Hatalı / İşlevsiz Dişler: Ağız sağlığı üzerinde nihai ve olumsuz bir etkiye neden olabilecek olası komplikasyonlardan kaçınmak için diş hekiminiz, uyumsuz ve / veya esasen işe yaramaz dişlerin çekilmesini önerebilir.

Ortodontik Tedavi: Diş telleri kullanımı gibi bir ortodontik tedavi yöntemine başvurulduysa, dişlerin daha iyi hizalanması maksadıyla gereken alanı açmak için dişlerin çekilmesi gerekebilir.

Ekstra Dişler: Supernümerer dişler olarak da adlandırılan ekstra dişler, diğer dişlerin doğru şekilde çıkmasını engelleyebilir.

Radyasyon: Baş ve boyun radyasyon tedavisi, enfeksiyon gibi olası komplikasyonlardan kaçınmak için radyasyon alanındaki dişlerin çıkarılmasını gerektirebilir.

Kemoterapi: Kemoterapi bağışıklık sistemini zayıflatır, diş enfeksiyonu riskini artırır.

Organ Nakli: Organ nakli sonrası reçete edilen immünosüpresif ilaçlar diş enfeksiyonu olasılığını artırabilir. Bu nedenle, bazı dişlerin organ nakli öncesinde çıkarılması gerekebilir.

İki Tip Diş Çekimi Vardır

Basit Ekstraksiyonlar: Ağızda görünür haldeki dişlere uygulanan çekimdir. Genel dişhekimleri genellikle basit ekstraksiyonlar yaparlar ve çoğu genellikle anti-anksiyete ilaçları veya sedasyon ile veya anti-lokalizasyon olmadan lokal anestezi altında yapılır.

Cerrahi Ekstraksiyonlar: Bunlar dişeti hattında kırıldıkları veya tam olarak çıkamadıkları için ağızda kolayca görülemeyen veya ulaşamayan dişleri içerir. Diş hekimleri veya oral cerrahlar tarafından yapılan cerrahi ekstraksiyonlar, dişi açığa çıkarıp çekmek veya dişi parçalara ayırarak çekmek için diş eti dokusunun tamamını veya bir kısmını kaldırmak  gibi bir tür cerrahi prosedür gerektirir. Cerrahi çekimler lokal anestezi ve / veya bilinçli sedasyon ile yapılabilir. Özel tıbbi durumları olan hastalara veya küçük çocuklara genel anestezi uygulanabilir.

diş çekim operasyonu
çürük diş çekimi

Çekimden önce diş hekiminiz genel sağlık geçmişinizle ilgili sizden bilgi alacaktır ve ağız içi röntgeninizin çekilmesini isteyecektir. Bazı diş hekimleri, ameliyattan önce ve sonra alınacak antibiyotikleri reçeteli olarak size bildirirler. Antibiyotiklerin, ameliyat sırasında enfeksiyon veya zayıf bağışıklık sistemi olan hastalara, daha uzun ameliyatlara maruz kalanlara  verilmesi daha olasıdır.

Olası komplikasyonlardan kaçınmak için, aldığınız tüm ilaçlar hakkında diş hekiminize bilgi verin. Örneğin, aspirin kan pıhtılaşma sürecini yavaşlatır; gingko biloba ve ginseng de pıhtılaşmayı etkiler.

Tedaviden Beklentiler

Diş çekimi randevusunda diş hekiminiz, çekilecek dişin yanı sıra onu çevreleyen çene kemiğini ve diş etlerini anestezi edecektir. Tipik olarak, rahatsızlığı ortadan kaldırmak için novokain veya lidokain gibi lokal bir anestezik enjekte edilir.

Basit Ekstraksiyon: Diş hekiminiz dişinizi forsepsi adı verilen özel pense ile kavrayacak ve çıkarmadan önce gevşetmek için ileri geri hareket ettirecektir. Bazen, dişin ve dişetinin arasına oturan, luxator adı verilen cerrahi kesme aletini dişin gevşemesine yardımcı olmak için kullanılır. Diş hekimleri ayrıca küçük tornavidalara benzeyen kolları olan “asansörler” kullanırlar. Genellikle bir diş hekimi önce diş ve çevresindeki kemik arasında kama yapmak için bir asansör kullanır. Asansör dişe baskı uygulayarak dişin diş etine girdiği kısmı genişletmeye ve bağını ayırmaya yardımcı olur.

Cerrahi Ekstraksiyonlar: Bu prosedürler genellikle daha karmaşıktır, bu nedenle diş hekiminiz dişinizi uyuşturmadan önce sizi sakinleştirebilir, daha sonra bir diş matkabı kullanabilir, bir asansör veya forsepsi ile dişinize baskı uygulayabilir ve dişinizi çıkarabilir. Diğer durumlarda daha fazla cerrahi çaba gerekebilir. Örneğin, diş eti ve / veya kemik dokusu, dişleri diş hekiminizin görmesini ve / veya erişmesini zorlaştıracak şekilde kaplayabilir veya sarabilir. Eğer öyleyse, diş hekiminizin bu dokuyu kesmesi  veya çıkarması gerekecektir. Bazen bir diş yuvasına o kadar sıkıca tutunmuştur ki diş hekiminiz her bir parçayı ayrı ayrı çıkarmak için dişi parçalara ayırmalıdır.

 

süt diş çekimi
hasta fotoğraf

Diş hekiminizin işlemden sonra ekstraksiyon bölgesine dikiş yerleştirmesi ve / veya kemik (doğal veya sentetik) eklemesi gerekebilir. Bazı dikişler emilebilir ve kendiliğinden parçalanır; diğerleri ise genellikle ameliyattan yaklaşık bir hafta sonra diş hekiminizin çıkarılmasını gerektirir.

Tedavi Sonrası

Bir öekimden sonra kanama normal olduğundan, diş hekiminiz bölgeye baskı yapmak ve kanın pıhtılaşması için yaklaşık 45 dakika boyunca bir parça gazlı bez ısırtır. Şişlik ve rahatsızlık durumları ise tedaviden sonra normaldir.

Tedavi Sonrası Bakım

Tedaviden hemen sonra ilk 24 saat boyunca ağzınızı çalkalamayın.

Diş çektirdiğiniz gün veya ertesi gün yumuşak veya sıvı içerikli bir diyete (süt, dondurma, patates püresi, puding) göre beslenin ve çiğnemesi kolay diğer yiyecekleri tüketin. Çekim bölgesinden bölgesinden uzak dişlerle çiğneyin.

Diğer dişleri her zamanki gibi fırçalayın ve diş ipi kullanın, ancak çekilen dişin yanındaki dişlerden ve diş etinden uzak duracak şekilde ağız bakımınızı yapın.

Tedaviden Sonra Kaçınılması Gereken Şeyler

Yukarıda bahsedilen bakım sonrası hususlara ek olarak, belirli yiyeceklerden ve aktivitelerden kaçınmak da önemlidir.

 

Kan pıhtısını bozabilecek ve normal iyileşmeyi geciktirebilecek veya önleyebilecek herhangi bir şeyden kaçının.

Sigara içmeyin, kuvvetli bir şekilde ağzınızı çalkalamayın veya tükürmeyin, yorucu faaliyetlerde bulunmayın veya çekimden sonra en az iki gün boyunca bir pipetle sıvı tüketin.

İyileşme Süresi

Bir diş çekiminden sonra iyileşme yaklaşık beş ila yedi gün sürer. Diş eti alanı üç ila dört hafta içinde tamamen iyileşir

bottom of page